Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023: Παγκόσμια Ημέρα Κερατόκωνου | Το βιβλίο «Έχω Κερατόκωνο, τώρα...τι;» διανέμεται δωρεάν στο κοινό

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Κερατόκωνου (Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023), το Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής Ophthalmica αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στην ευαισθητοποίηση και εμπεριστατωμένη ενημέρωση του κοινού για τον Κερατόκωνο, πυροδοτώντας τη σημασία της πρόληψης μέσα από την δωρεάν χορήγηση και διανομή του βιβλίου «Έχω Κερατόκωνο, τώρα…τι;» στις εγκαταστάσεις του.

Τι ακριβώς είναι ο Κερατόκωνος, πότε εμφανίζεται και ποια είναι τα βασικά αίτια;

Ο Κερατόκωνος (Keratoconus) είναι μία πάθηση του κερατοειδή χιτώνα (το παράθυρο του οφθαλμού), η οποία χαρακτηρίζεται από μια σταδιακή παραμόρφωση της δομής (καμπυλότητάς) του, αποκτώντας τελικά κωνικό σχήμα. Στην περιοχή του κώνου, η λέπτυνση, ουλοποίηση και τελικά η μόνιμη θολερότητα του κερατοειδή, οδηγεί σε σημαντική μείωση της όρασης.

Η διαταραχή συνήθως κάνει την εμφάνισή της σε νεαρά άτομα, επηρεάζει τα πιο παραγωγικά χρόνια της ζωής ενός ανθρώπου και εξελίσσεται περίπου μέχρι τα 35 χρόνια της ζωής. Στα αρχικά στάδια ο Κερατόκωνος μπορεί να είναι ασυμπτωματικός και χαρακτηρίζεται σαν ένας προοδευτικώς εξελισσόμενος ανώμαλος αστιγματισμός που προσωρινά μπορεί να διορθωθεί με γυαλιά ή ειδικούς φακούς επαφής. Στη συνέχεια όμως η πάθηση μπορεί να συνοδεύεται από σοβαρή πτώση της όρασης και αν αφεθεί ανεξέλεγκτη τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, αφού τότε οδηγούμαστε αναγκαστικά στη λύση της μεταμόσχευσης κερατοειδή (επέμβαση κερατοπλαστικής).

Γενετικοί, περιβαλλοντικοί και ορμονικοί παράγοντες φαίνεται ότι συμμετέχουν στη δημιουργία του Κερατόκωνου και αυτό σημαίνει ότι υπάρχει αυξημένη πιθανότητα εμφάνισής του μεταξύ συγγενών. Έτσι, ο προληπτικός έλεγχος των συγγενών 1ου και 2ου βαθμού χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα χρήσιμος. Με τη σύγχρονη τεχνολογία, όπως η τοπογραφία (corneal topography) και η οπτική σάρωση της πρόσθιας και της οπίσθιας επιφάνειας του κερατοειδή, ο Κερατόκωνος μπορεί να ανιχνευθεί σε πολύ πρώιμα ασυμπτωματικά στάδια με τον έλεγχο της μεταβολής στην καμπυλότητα. Πρόκειται στην πραγματικότητα για μια ολιγόλεπτη εύκολη, ανώδυνη, υψηλής αξιοπιστίας διαδικασία, φιλική ακόμα και για τα παιδιά. Η πρώιμη διάγνωση, παρακολούθηση και αντιμετώπισή του αποκλείει τις οδυνηρές συνέπειες για την όραση.

Θεραπεία με διασύνδεση κολλαγόνου (collagen corneal cross linking)

Η πιο δημοφιλής μέθοδος για την αντιμετώπιση του Κερατόκωνου είναι η θεραπεία με διασύνδεση κολλαγόνου, γνωστή ως Collagen Corneal Cross Linking (CXL). Αυτή η πρωτοποριακή θεραπεία επιφέρει δραστικά αποτελέσματα στην αναστολή της προόδου του Κερατόκωνου.

Η συγκεκριμένη θεραπευτική προσέγγιση επιτυγχάνεται με την ανάπτυξη χημικών δεσμών μεταξύ των ινιδίων με εφαρμογή σταγόνων βιταμίνης Β12 (ριβοφλαβίνης) και στη συνεχεία με την έκθεση του πάσχοντος κερατοειδή σε υπεριώδη ακτινοβολία (UV-A) που εκπέμπεται από ένα ειδικό σύστημα. H διαδικασία πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία (ειδικές οφθαλμικές σταγόνες), διαρκεί το πολύ 30mins και δεν απαιτεί τη νοσηλεία του ασθενή.

Το κορυφαίο τεχνολογικά σύστημα διασύνδεσης κολλαγόνου Avedro Mosaic βρίσκεται στο Ινστιτούτο Ophthalmica και αποτελεί την πιο αξιόπιστη επιλογή για την θεραπευτική αντιμετώπιση του Κερατόκωνου. Τα μεγάλα πλεονεκτήματα του εξοπλισμού είναι:

  • Απεριόριστες δυνατότητες εξατομίκευσης της θεραπείας, λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις κάθε υποψηφίου
  • Κατάλληλη κατανομή διαφορετικής ισχύος υπεριώδους φωτός (ακτινοβολίας UV-A), σύμφωνα πάντα με τον τοπογραφικό χάρτη του οφθαλμού
  • Έκθεση μόνο του παθολογικού τμήματος του κερατοειδούς (σημείο του κώνου), χωρίς την standard ζώνη θεραπείας των 9.0mm
  • Εφαρμογή ειδικών πρωτοκόλλων και παραμετροποιήσεων, ανάλογα με το στάδιο του κερατόκωνου (KC stage)
  • Επιταχυνόμενη (accelerated) θεραπεία μόλις κάποιων λεπτών
  • Ενσωματωμένο σύστημα οφθαλμικού ιχνηλάτη (Eye-Tracker), με δυνατότητα παρακολούθησης μικρο-κινήσεων του οφθαλμού για υψηλή αξιοπιστία αποτελέσματος
  • Θεραπείες με ανύπαρκτη αφαίρεση ιστού, χωρίς ακόμα την παραδοσιακή απόξυση ή αφαίρεση επιθηλίου (τεχνική epi-ON), αποδεικνύοντας την ελάχιστα επεμβατική φιλοσοφία της μεθόδου
  • Ειδικές ριβοφλαβίνες υψηλής διαπεραστικότητας

Καμπάνια ευαισθητοποίησης για τον Kερατόκωνο «Violet June»

Η επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Ophthalmica συμμετέχει ενεργά για ακόμη μια χρονιά στη διεθνοποίηση της καμπάνιας ευαισθητοποίησης για τον Κερατόκωνο «Violet June» αναλαμβάνοντας την προώθηση της ελληνικής έκδοσης του επιτυχημένου βιβλίου «Έχω Κερατόκωνο, τώρα…τι;», μιας ιστορίας μυθοπλασίας με μικρές δόσεις πραγματικότητας, εμπνευσμένη από τον Dr. Renato Ambrósio Jr. MD, PhD, IORA, Instituto de Olhos, Rio de Janeiro, Βραζιλία.

Βασικός στόχος του βιβλίου «Έχω Kερατόκωνο, τώρα… τι;» είναι η συνειδητοποίηση της σοβαρότητας της συγκεκριμένης οφθαλμικής νόσου. Η λεπτομερής ενημέρωση του κοινού είναι πολύ σημαντική, ώστε οι ασθενείς και οι οικογένειές τους να είναι σε θέση να λαμβάνουν συνειδητές αποφάσεις για τη σωστή διαχείρισή της πάθησης. Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση αναμφισβήτητα οδηγούν στη μείωση των παραγόντων κινδύνου και των επιπλοκών της νόσου.

Δωρεάν διανομή του βιβλίου «Έχω Κερατόκωνο, τώρα…τι;» στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Ophthalmica την Παγκόσμια Ημέρα Κερατόκωνου (Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023)

Την συγκεκριμένη ημέρα, όλοι οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν εντελώς δωρεάν το βιβλίο «Έχω Κερατόκωνο, τώρα…τι;» από την βασική μονάδα του Ινστιτούτου Ophthalmica (Βασ. Όλγας 196 & Πλούτωνος 27 γωνία) και να ενημερωθούν αναλυτικά από την επιστημονική μας ομάδα για την οφθαλμική πάθηση.

Το Ινστιτούτο Ophthalmica, θέτοντας την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη στον πυρήνα του στρατηγικού σχεδιασμού που εφαρμόζει, θα συνεχίσει να υποστηρίζει πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση.

Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε το βιβλίο «Έχω Kερατόκωνο, τώρα… τι;» σε pdf format (e-book)

Πατήστε εδώ για να ακούσετε το βιβλίο «Έχω Κερατόκωνο, τώρα… τι;» σε μορφή audiobook