Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017: Παγκόσμια Ημέρα Κερατόκωνου - Δωρεάν προληπτική οφθαλμολογική εξέταση με τοπογραφία κερατοειδή, κατόπιν ραντεβού, για ανίχνευση της νόσου σε άτομα από 15 έως και 18 ετών

Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Κερατόκωνου (World Keratoconus Day), την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017, το Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής Ophthalmica παρέχει, μόνο για τη συγκεκριμένη ημέρα και κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού, δωρεάν προληπτική οφθαλμολογική εξέταση με τοπογραφία κερατοειδή για ανίχνευση της νόσου σε άτομα από 15 έως και 18 ετών.

Ο κερατόκωνος (keratoconus) είναι μία πάθηση του κερατοειδή χιτώνα (το παράθυρο του οφθαλμού), η οποία χαρακτηρίζεται από μια σταδιακή παραμόρφωση της δομής (καμπυλότητάς) του, αποκτώντας τελικά κωνικό σχήμα. Στην περιοχή του κώνου, η λέπτυνση, ουλοποίηση και τελικά η μόνιμη θολερότητα του κερατοειδή, οδηγεί σε σημαντική μείωση της όρασης.

Η διαταραχή συνήθως κάνει την εμφάνισή της σε νεαρά άτομα, επηρεάζει τα πιο παραγωγικά χρόνια της ζωής ενός ανθρώπου και εξελίσσεται περίπου μέχρι τα 35 χρόνια της ζωής. Στα αρχικά στάδια ο κερατόκωνος μπορεί να είναι ασυμπτωματικός και χαρακτηρίζεται σαν ένας προοδευτικώς εξελισσόμενος ανώμαλος αστιγματισμός που προσωρινά μπορεί να διορθωθεί με γυαλιά ή ειδικούς φακούς επαφής. Στη συνέχεια όμως η πάθηση μπορεί να συνοδεύεται από σοβαρή πτώση της οράσεως και αν αφεθεί ανεξέλεγκτη τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, αφού τότε οδηγούμαστε αναγκαστικά στη λύση της μεταμόσχευσης κερατοειδή (επέμβαση κερατοπλαστικής).

Γενετικοί, περιβαλλοντικοί και ορμονικοί παράγοντες φαίνεται ότι συμμετέχουν στη δημιουργία του κερατόκωνου και αυτό σημαίνει ότι υπάρχει αυξημένη πιθανότητα εμφάνισής του μεταξύ συγγενών. Έτσι, ο προληπτικός έλεγχος των συγγενών 1ου και 2ου βαθμού χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα χρήσιμος. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι η συχνότητα εμφάνισης του κερατόκωνου είναι περίπου 1 στους 2000 ανθρώπους.

 

Με τη σύγχρονη τεχνολογία, όπως η τοπογραφία (corneal topography) και η οπτική σάρωση της πρόσθιας και της οπίσθιας επιφάνειας του κερατοειδή, ο κερατόκωνος μπορεί να ανιχνευθεί σε πολύ πρώιμα ασυμπτωματικά στάδια με τον έλεγχο της μεταβολής στην καμπυλότητα. Πρόκειται στην πραγματικότητα για μια ολιγόλεπτη εύκολη, ανώδυνη, υψηλής αξιοπιστίας διαδικασία, φιλική ακόμα και για τα παιδιά. Η πρώιμη διάγνωση, παρακολούθηση και αντιμετώπισή του αποκλείει τις οδυνηρές συνέπειες για την όραση.

Στο Ινστιτούτο Ophthalmica πραγματοποιούνται έλεγχοι πρώιμης ανίχνευσης κερατόκωνου με το υπερσύγχρονο, υψηλής ακρίβειας και πιστότητας σύστημα Oculus Pentacam HR. Η συγκεκριμένη εξέταση διαρκεί λιγότερο από ένα λεπτό.

Σήμερα η πιο διαδεδομένη και ενδεδειγμένη τεχνική αντιμετώπισης του κερατόκωνου είναι η διασύνδεση κολλαγόνου με cross linking. Το corneal cross linking έχει στόχο να εμποδίσει την επιδείνωση του κερατόκωνου σε πρώιμα στάδια με ενδυνάμωση του κολλαγόνου στον πάσχοντα κερατοειδή. Αυτό επιτυγχάνεται με την ανάπτυξη χημικών δεσμών μεταξύ των ινιδίων με εφαρμογή σταγόνων βιταμίνης Β12 (ριβοφλαβίνης) και στη συνεχεία με την έκθεση του πάσχοντος κερατοειδή σε υπεριώδη ακτινοβολία (UVA) που εκπέμπεται από ένα ειδικό σύστημα. H διαδικασία πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία (ειδικές οφθαλμικές σταγόνες), διαρκεί το πολύ 30mins και δεν απαιτεί τη νοσηλεία του ασθενή.

Στο Ινστιτούτο Ophthalmica πραγματοποιούνται επεμβάσεις επιταχυνόμενου (accelerated) corneal cross linking με το τελευταίας γενιάς σύστημα Avedro KXL το οποίο προσφέρει άριστα αποτελέσματα εξαιτίας της ομοιογένειας δέσμης αλλά και του παλμικού προφίλ της UVA.

KC day 5

Πατήστε εδώ για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον κερατόκωνο

Πατήστε εδώ για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εξέταση τοπογραφίας κερατοειδή

Πατήστε εδώ για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την μέθοδο corneal cross linking

Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε το πλήρες ενημερωτικό μας υλικό (pdf)

Επικοινωνήστε μαζί μας για να προγραμματίσετε τον προληπτικό οφθαλμολογικό σας έλεγχο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παγκόσμια ημέρα κερατόκωνου – Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017

Δωρεάν προληπτική οφθαλμολογική εξέταση με τοπογραφία κερατοειδή για ανίχνευση της νόσου σε παιδιά από 15 έως και 18 ετών.

Ο κερατόκωνος (keratoconus) είναι μία πάθηση του κερατοειδή χιτώνα -του παραθύρου του οφθαλμού- η οποία χαρακτηρίζεται από σταδιακή παραμόρφωση της δομής του, αποκτώντας τελικά κωνικό σχήμα. Η λέπτυνση, ουλοποίηση και τελικά η μόνιμη θολερότητα του κερατοειδή, οδηγεί σε σημαντική μείωση της όρασης.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κερατόκωνου στις 10 Νοεμβρίου, το Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής Ophthalmica παρέχει για τη συγκεκριμένη ημέρα και μόνο μετά από τηλεφωνικό ραντεβού (2310 263063, 2310 413131), ΔΩΡΕΑΝ προληπτική οφθαλμολογική εξέταση με τοπογραφία κερατοειδή για την ανίχνευση της νόσου σε παιδιά από 15 έως και 18 ετών και θα πρέπει να έχουν μαζί τους την τελευταία μέτρηση αστιγματισμού και μυωπίας του. Ο έλεγχος της πρώιμης ανίχνευσης κερατόκωνου πραγματοποιείται με το υπερσύγχρονο, υψηλής ακρίβειας σύστημα Oculus Pentacam HR κα η εξέταση διαρκεί λιγότερο από ένα λεπτό.

«Στο Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής Ophthalmica με τη σύγχρονη τεχνολογία, όπως είναι η τοπογραφία και η οπτική σάρωση της πρόσθιας και της οπίσθιας επιφάνειας του κερατοειδή, ο κερατόκωνος μπορεί να ανιχνευθεί σε πολύ πρώιμα ασυμπτωματικά στάδια. Πρόκειται για μια ολιγόλεπτη ανώδυνη, υψηλής αξιοπιστίας διαδικασία, φιλική και για τα παιδιά. Η πρώιμη διάγνωση, παρακολούθηση και αντιμετώπισή του αποκλείει τις οδυνηρές συνέπειες για την όραση» δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής Ophthalmica Γρηγόρης Κέντρος.

Περισσότερες πληροφορίες: Τηλ. 2310 263063, 2310 413131